Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackrs
    RS
    • 2008
    • 4826
    • Superb II combi (3T5)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

GOLIBRODA ze względów czysto ekonomicznych patrzac na twoje pzrebiegi roczne itp najsłuszniejszym bedzie wybór 1.4 tfsi i to dla tego ze rożnica miedzie dieslem a benzynka wynosi 7tys patrzac no to ze jeździsz 15 niech anwet i 20 tys km rocznie to musiałbys jeździc ponad 10 lat żeby ta rożnice odrobi i wyjść na 0. to nie lepiej wziac 1.4 za te 7 tys dobrac dodatkowe wyposarzenie ew położyc to na lokate i niech sobie procenuje lub pobierac sobie i za to tankowac albo pojechac na wakacje.do tego masz lepsze przyśpieszenie i nie słuchasz odłogsów diesla. ja rozumiem zebys lubił diesle i byl w nich zakochani jak niektorzy to ok wtedy ropniak jak najbardziej. jak zrobia do tych silników gaz to wtedy wstawisz i w tym momencie zakup diesla staje sie wogule nie oplacalny. biorac jeszcze raz wzgledy czysto ekonomiczne w towim przypadku przy przebiegach które robisz to tylko 1.4 tfsii tu sie nie ma nad czymzastanawiac co inengo gdybys robił po 100tys km rocznie wtedy diesel byłby jak najbardzije na + bo juz po 2-3 latach by ci sie zaczął zwracać.pozdro
    BYŁA o1 rs
    BYŁA o2 1.6
    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• OctaviaRS TDi
      Elegance
      • 2009
      • 771

Ja jak wybierałem auto to wyglądało to tak:
      1) koncern - żadnych francuzów, fordów, japońców i koreańców - od dziecka w domu były VW, sam jeździłem 3 lata Passatem b5 - wiadziałem, że to musi być audi, skoda, seat lub vw!!

2) jeździłem passatem więc musialo być tak w stosunku do nowego auta:
      a) KLIMA - tego w passacie nie bylo
      b) diesel - za dużo kasy poszło na tankowanie benzyny!!
      c) duży bagażnik, może kombii? - w passku bylo ok. 500 litrów
      d) wygodny fotel kierowcy - kto siedział w b5 wie o czym mówie
      e) 4 drzwiowy, chociaż coupe wyglądają lepiej

3) siadam do neta www.internet.pl :P i lecimy
      a) vw - golf, jetta, golf kombi, może passat
      b) seat - tu tylko leon, bo altea w ogóle mi się nie podoba
      c) audi - a3, chociaż bardziej mi było w stronę a4
      d) skoda - tu octavia, może kombi, superb za duży - w tym aucie siedzi się z tylu a nie za kołkiem :P

4) konfiguratory w ruch na stronach:
      a) audi odpadło przed startem, bo za drogie, nawet jakbym szukał roczniaków to i tak budżet był ograniczony - chodziło o to, że nie kupie a4 po to, żeby w środku nic nie bylo i plastikowa kierownica - takie zakupy są bez sensu
      b) seat - wszystko ładnie pieknie, jestem na TAK
      c) vw już droższe niż seat, ale do zaakceptowania, passat za drogi, i chyba chodzi mi pogłowie coś troszkę mniejszego
      d) skoda - jako najmłodsze dziecko vw-audi nie powiem zebym od samego początku serio podchodził do tego wyboru :P

5) wracamy do kryteriów z początku:
      a) leon, golf - hatchback - małe, mało miejsca z tylu na kanapie, bagażnik malutki 300 litrów
      b) golf kombi - spoko, chociaż z tym miejscem też nie za bardzo
      c) skoda - ogromny bagażnik!! więcej miejsca niż u konkurencji

6) myśle i myśle i pada na skode - moge wybrać więcej bajerów niż w golfie :diabelski_usmiech, bo przecież lepiej mieć OII na full wypasie niż gołego passata
      7) wracam do strony skody, konfiguruje - to i to, jeszcze to i okazuje się, że cene limitową przekroczyłem - lipa, ale nie chce z niczego rezygnować - więc zaczynam latać po stronach dilerskich w każdym mieście w kraju ( teraz wiem, że trzeba było na forum uderzyć i pytać z który z kolegów ma salon )

Nigdzie nie ma tego co chce. tam coś jest, ale tego nie ma, w drugim już to coś jest, ale nie ma tamtego - myślałem sobie, kurw* - kto konfiguruje te auta w salonach. czasem nie bylo stricte podstawowych rzeczy, ktore w dzisiejszych czasach już powinny być a aucie.
      Przeszukując te salony trafiam na stronę Lellka przeglądam używane, i auta testowe i jest Skoda Octavia RS i to w dieslu!! juhuuu - cena pasuje, no ale będziemy sie jeszcze targować juhuuu po raz drugi

1 telefon, drugi, trzeci - w koncu jadę do opola, przejechałem się - pan, który ze mną jechał był lekko przerażony jak skoda leciała 160, 170, 180 - hamowanie redukcja i ostro po zakrętach. Jak wysiadł powiedział, że "mam bardzo sportowy styl jazdy" :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
      dzwoniłem jeszcze z dwa razy, aż ustaliliśmy cenę i dokonałem zakupu

Z perspektywy czasu powiem, że w aucie brakuje mi trzech rzeczy
      1) napęd - 4x4 może być nawet ten dołączany, ale zawsze to na 4 łapy
      2) DSG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      3) tempomat - ale to się niedługo zmieni i będzie
      Ale wtedy DSG nie było, a 4x4 nawet w opcji nie ma po dziś dzień!!

Potem nie pozostało nic więcej jak się zalogować na forum, pochwalić i należeć do super społeczności!!

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

blackrs, jak tyś to policzył? :szeroki_usmiech
        TSI pali średnio 1-1,5 litra wiecej niż TDI, a więc cirka 5,5 zł/100 km więc zwrot jest po 127 kkm, a nie po 300 kkm ,więc powiedzmy 4 lata, a nie 10 :diabelski_usmiech
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• OctaviaRS TDi
          Elegance
          • 2009
          • 771

blackrs, ale ten diesel to sprawdzony silnik. po drugie zawsze diesla łatwiej sprzedać i za więcej niż jakąkolwiek benzynę.
          Poza tym ciągle obracamy się w stosunku do jazdy do pracy. A jak kolega będzie chciał załadować 4 osoby pełny bagażnik to ten 1.4 prędzej sie wysra niż poleci jak diesel. Trzeba go będzie przy wyprzedzaniu wkręcać na wysokie obroty, a wtedy z tym spalaniem nie będzie już tak różowo - a z tego co golibroda mówi, autem tym jeździć będzie na wakacje

Komentarz

• blackrs
            RS
            • 2008
            • 4826
            • Superb II combi (3T5)

opa
            Zamieszczone przez bzyq_74
            blackrs, jak tyś to policzył?
            oparłem sie an wyliczeniach osoby malgosk wiec wyszło 220 tys
            BYŁA o1 rs
            BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

Zamieszczone przez GOLIBRODA
              Do pracy mam 70 km w jedną stronę i szukam Octavii najtańszej w ekspolotacji (głównie paliwo).

Zamieszczone przez blackrs
              GOLIBRODA ze względów czysto ekonomicznych patrzac na twoje pzrebiegi roczne itp najsłuszniejszym bedzie wybór 1.4 tfsi i to dla tego ze rożnica miedzie dieslem a benzynka wynosi 7tys patrzac no to ze jeździsz 15 niech anwet i 20 tys km rocznie to musiałbys jeździc ponad 10 lat żeby ta rożnice odrobi i wyjść na 0.
              hmm -policzmy 5 dni pracy w tygodniu x 52 tygodnie x 140km = 36400 km ni jak nie chce wyjsc 15-20 tys rocznie, nie licząc innych wyjazdów niż do pracy
              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• blackrs
                RS
                • 2008
                • 4826
                • Superb II combi (3T5)

he no moze i taksz tymi kmwidziesz a samzianteresowany pisąłan poczatki ze 15-20najlepiej wyliczcie mu wszytko zbey wiedziałbo sam siemota i ciezko mu decyzje podjac chociaz sie nie dziwie
                BYŁA o1 rs
                BYŁA o2 1.6

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez blackrs
                  he no moze i taksz tymi kmwidziesz a samzianteresowany pisąłan poczatki ze 15-20najlepiej wyliczcie mu wszytko zbey wiedziałbo sam siemota i ciezko mu decyzje podjac chociaz sie nie dziwie
                  słyszałeś kiedyś o interpunkcji? Poza tym literówki jeszcze przełknę, ale u Ciebie niemal w każdym wyrazie błąd i ciężko się domyślić o co Ci chodzi.
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez kropeck
                    słyszałeś kiedyś o interpunkcji? Poza tym literówki jeszcze przełknę, ale u Ciebie niemal w każdym wyrazie błąd i ciężko się domyślić o co Ci chodzi.
                    a co ty polskiego uczysz że się czepiasz?? z klawiatura problem i pośpiech robi swoje.
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                      blackrs, jak tyś to policzył? :szeroki_usmiech
                      TSI pali średnio 1-1,5 litra wiecej niż TDI, a więc cirka 5,5 zł/100 km więc zwrot jest po 127 kkm, a nie po 300 kkm ,więc powiedzmy 4 lata, a nie 10 :diabelski_usmiech
                      Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę taki fakt, że to spalanie jest ŚREDNIE, podawane przez producenta, a jak jest z życiem?? Poza tym dochodzi do tego kwestia tego jak ktoś jeździ [dynamika], bo wtedy średnie spalanie idzie na opał.
                      Ponoć, że to TSI wcale nie jest takie super oszczędne jak to się reklamuje [i to moja subiektywna uwaga na podstawie przeczytanych opinii na forum].
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• golibroda
                        Rider
                        • 2009
                        • 530

No i "siemota" wrócił.

Zrobił wycieczkę po salonach i był:

u Hondy - tam civic tylko 2.2 w dieslu - salon wymarły
                        u Hyundai'a - pełen wybrór - i30 fajny - ale chętnych nie widać.
                        u Forda - focus 1,6 115 w dieslu CR - całkiem fajny - cena zaproponowana też dobra wyposażenie odpowiedbie tylko bagażnik troszkę maławy. Niestety byłem za późno i nie mogłem się przejechać.

I co .... wyszło z tych wycieczek - wszędzie podobnie kosztuje podobna klasa. Jednak skoda chyba najdroższa z porownywalnym wyposażeniem i mocą.

To co mi się podobało na wszystkich wycieczkach to:

skoda octavia
                        toyota auris
                        ford focus

może jeszcze trzeba odwiedzić seata albo wv ?

Z tą moja jazdą do pracy nie jest tak klarownie jak koledzy liczą. Wcale to nie musi być 5 dni w tygodniu i nie mogę przewidzieć co będę robił za rok i gdzie będę pracował.
                        Tych niewiadomych jest wiele. Trzeba by opisać sytuację życiową a tutaj nie ma na to miejsca.

Przez niecałe 2 i pół roku przejeździłem na gazie okolo 50 tysięcy łącznie z wyjazdami rodzinnymi - to do pracy może 45 tys.

I nie wyobrażam sobie kosztów mocno odbiegających od obecnych i dlatego usilnie stoję nad dieslem lub benzyną z gazem od zaraz a nie za rok czy dwa.

Diesel mnie kusi bo nigdy nie miałem, dodatkowo jest furtka na podkręcanie. Podoba mi się ta furka. Nigdy nie dysponowalem większą mocą , może czas spróbować ?

Więc albo 1.6 gaz od zaraz albo diesel - ot cały wybór ... chyba, że małżonka mnie przekona do innego rozwiązania .... bo ostro zabrała się za studiowanie i wybieranie ... wcale nie koloru

Czy na gaz montowany w salonie jest także gwarancja 24 miesiące czy jakoś inaczej ?
                        Pozdrawiam
                        Piotr

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Ponoć, że to TSI wcale nie jest takie super oszczędne jak to się reklamuje [i to moja subiektywna uwaga na podstawie przeczytanych opinii na forum].
                          TSI jest BARDZO oszczędne, pod warunkiem że się jeździ BARDZO oszczędnie ;-), jak się korzysta z 3/4 zakresu obrotów to można zapomnieć o oszczędności.

Diesel zawsze będzie oszczędniejszy od benzyny - ale z drugiej strony nie kupuje się samochodu po to żeby oszczędzać - wręcz przeciwnie - WYDAWAĆ :lol:

Komentarz

• megon
                            Rider
                            • 2009
                            • 303

Golibroda - całe życie chcesz oszczędzać - kupuj 2.0 TSI i miej frajdę z jazdy

Komentarz

• daszek
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 239
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

golibroda,
                              toyoa niemota,
                              ford gówno wort,
                              a skoda uśmiechu ci doda,
                              bo octavia frajdę sprawia.
                              :yay:
                              zdroofko
                              daszek
                              http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• malgosk
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 148

Zamieszczone przez Jac_ek
                                TSI jest BARDZO oszczędne, pod warunkiem że się jeździ BARDZO oszczędnie ;-), jak się korzysta z 3/4 zakresu obrotów to można zapomnieć o oszczędności.

Diesel zawsze będzie oszczędniejszy od benzyny - ale z drugiej strony nie kupuje się samochodu po to żeby oszczędzać - wręcz przeciwnie - WYDAWAĆ :lol:
                                Nie jeżdżę jak sierota, ale też staram się być oszczędny. Dzisiejsze spalanie na trasie Płock-Warszawa: 5,9 l/100km, czas przejazdu: 1h 25min, prędkość maks. 150 km/h. Sporo wyprzedzań i dużo czerwonych świateł po drodze.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• dudek_t
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1421

golibroda, jak masz fundusze (a pisałeś że masz), nie zawracaj sobie nawet głowy 1.6 z LPG. Uwierz praktykowi. Tak jak pisałem, przejechałem Octaviami TDI około 300000km, samochodami z LPG mniej - Clio - 60000km i Octavią 1.6 z LPG do dzic 16200km. Komfort użytkowania i eksploatowania diesla jest nie do porównania z gazem. LPG to tak naprawdę syf, zawsze są jakieś problemy, mniejsze czy większe ale zawsze. Jedyna zaleta to cena przy zakupie, później koszty praktycznie takie same jak diesla.

Komentarz

• Jac_ek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1733

Zamieszczone przez malgosk
                                    Nie jeżdżę jak sierota, ale też staram się być oszczędny. Dzisiejsze spalanie na trasie Płock-Warszawa: 5,9 l/100km, czas przejazdu: 1h 25min, prędkość maks. 150 km/h. Sporo wyprzedzań i dużo czerwonych świateł po drodze.
                                    na prostym, równym odcinku przy 140km/h na 7 biegu (DSG) jest spalanie ~8.2 l/100km. Skoro wychodzi ci średnia ~ 75 km/h to musiałeś pewnie utrzymywać ~100 ÷ 110 km/h. Przy tej prędkości raczej się nie zejdzie ponizej 6l, ale nie będę się upierał - ja mam ledwo 1600km przejechane - może się jeszcze cos zmieni. Wynik jest "zaskakująco" dobry i pewnie nie wielu osobom uda się go powtórzyć a "skrajne noty się odrzuca" :wink:

Komentarz

• voltar
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1107
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

I co .... wyszło z tych wycieczek - wszędzie podobnie kosztuje podobna klasa. Jednak skoda chyba najdroższa z porownywalnym wyposażeniem i mocą.

Wybacz ale Focus zdecydowanie nie jest tej samej klasy co Octavia.
                                      Nie mowie tu o jakims oficjalnym klasyfikatorze ale o moich odczuciach z jazdy roznymi wersjami tych dwoch aut.
                                      Octavia stoi o klase wyzej jezeli chodzi o wrazenia z jazdy wliczajac w to w zasadzie wszystko : wyciszenie nadwozia, komfort, dzialanie sprzegla, hamulca, skrzyni biegow, wspomagania kierownicy itd. Najlepiej jest to stwierdzic przesiadajac sie po jakiejs dluzszej trasie z Focusa na Octavie wlasnie. U mnie w firmie bardzo czesto robie tak przesiadajac sie ze sluzbowego Focusa ( po dluzszej trasie tak wiec jestem przyzwczajony do ergonomii Focusa itd ) na moja Octavie i powiedziec moge tylko ze taka przesiadka to poezja. Przesiadka w strone przeciwna to troche jak dosiadanie swoistego rodzaju traktora
                                      Tak wiec jezeli mowisz ze te dwa auta sa w takiej samej cenie to nie wiem nad czym sie zastanawiac. Stosunek ceny do tego co otrzymujesz jaki jest w Skodzie ? A rozumiem jeszcze ze nie odwiedziles naszych kacikowych dealerow ani innych dobrych salonow i nie wiesz jeszcze na ile nizsza moze byc cena ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• krzysiek1974
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 323

Mam pytanie z innej beczki - choć w temacie. Jak obliczacie zużycie paliwa na 100k? Wykorzystujecie wprost wskazania licznika, czy korygujecie np. w oparciu o wiedzę z nawigacji GPS? Moja astra zawyża prędkość (a więc i przebieg) o ok. 10%, kolegi yariska podobnie, jedynie C3 która cudownie zamieniła się w Octavię miała błąd na poziomie 1-2% (pomijalny). Bo gdybym patrzył na wskazania licznika np w astrze, to bym był niepoprawnym optymistą (np. na trasie 6l/100km, a w rzeczywwistości jest to 6l/90km, czyli ok. 6.6-6.7/100 km ).

Komentarz

• golibroda
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 530

Wstałem sobie rano, pooglądałem katalogi - poanalizowałem wyposażenie i ceny i doszedłem do wniosków.

Po pierwsze - Ford odpadł

Po drugie - Toyota aursis
                                          bardzo dobre wyposażenie, łącznie z klimą dwustrefową, bez esp, samochodzik ładny choć trochę maławy, bagażnik mizerny, wskaźniki fajne choć dziwne, może zbyt mała moc 90KM ale pojemność 1,4 (następna wersja 2.0), cena poniżej 70kzł +gratisy około szacowane 2-3kzł

Po trzecie - Skoda ovtavia 1.6 ben+gaz odpadła

Po czwarte - Skoda octavia nadal 1.9 lub 1.6 tdi ambiente
                                          samochód duży, bagażnik duży, konsola ze swingiem i zegary fajne (nie wiem co za zysk i wygląd DOT), silnik 1.9 sprawdzony, 1,6 nowoczesny, esp w standarcie, ewentualny chiptuning, po doposażeniu i z gratisami powyżej 70kzł z hakiem (ale jaki hak?)

małżonka toyota, ja skoda .... robi się problem

Bardziej bym się skłaniał do 1.6 tdi (opłaty,spalanie,nowoczesność-choć niesprawdzony-niby cichszy) z dodatkami typu swing, klima lub climatronik i innymi w wersji ambiente. 1.9 nie pozostał bez szans bo kultowy, tuningowany na prewno.

Jeszcze pytanko:
                                          Do kogo uderzyć z kącikowych sprzedawców/dilerów o których wspomina kolega @voltar wyżej ?
                                          Jeśli czytacie ten wątek odezwijcie sie na priva - zapraszam
                                          Pozdrawiam
                                          Piotr

Komentarz

• aldam
                                            L&K
                                            • 2006
                                            • 1036

jaka śr. prędkość z tego przejazdu wg kompa

[ Dodano: Czw 10 Gru, 09 08:42 ]
                                            Jeszcze pytanko:
                                            Do kogo uderzyć z kącikowych sprzedawców/dilerów o których wspomina kolega @voltar wyżej ?
                                            Jeśli czytacie ten wątek odezwijcie sie na priva - zapraszam

BTW ja bym wybrał 1.9 a za różnicę w cenie dokupił kilka dodatków. Np climatronic.
                                            Z innych , za które warto dopłacić to xenony.
                                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• malgosk
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 148

Zamieszczone przez Jac_ek
                                              Zamieszczone przez malgosk
                                              na prostym, równym odcinku przy 140km/h na 7 biegu (DSG) jest spalanie ~8.2 l/100km. Skoro wychodzi ci średnia ~ 75 km/h to musiałeś pewnie utrzymywać ~100 ÷ 110 km/h. Przy tej prędkości raczej się nie zejdzie ponizej 6l, ale nie będę się upierał - ja mam ledwo 1600km przejechane - może się jeszcze cos zmieni. Wynik jest "zaskakująco" dobry i pewnie nie wielu osobom uda się go powtórzyć a "skrajne noty się odrzuca" :wink:
                                              Na początku miałem przy takiej samej jeździe 6,2-6,3 średnio. Teraz mam 5,9 - dzisiaj powtórzyłem dokładnie ten sam wynik, a wczoraj jak wracałem miałem 5,8 l.

Ale może masz rację.

Chociaż jest jedna ważna uwaga: trzymać pedał gazu w prawie niezmiennej pozycji - to ważne. Każdy dodatkowy ruch pedałem o kilka milimetrów nie zmienia prędkości, ale zużycie paliwa tak.

Komentarz

• aldam
                                                L&K
                                                • 2006
                                                • 1036

Chociaż jest jedna ważna uwaga: trzymać pedał gazu w prawie niezmiennej pozycji - to ważne. Każdy dodatkowy ruch pedałem o kilka milimetrów nie zmienia prędkości, ale zużycie paliwa tak.
                                                to może lepiej tempomat uzyć.
                                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• malgosk
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 148

Zamieszczone przez aldam
                                                  jaka śr. prędkość z tego przejazdu wg kompa
                                                  Nie zapamiętałem. Przebieg: 116 km.

Komentarz

• golibroda
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 530

A czy jest tutaj na forum fizyczny użytkownik 1.6 TDi ? najlepiej taki do miał wcześniej 1.9 TDi ?

Jak wygląda rejestracja pojazdu gdy kupowany jest on poza miejscem zamieszkania ?
                                                    Pozdrawiam
                                                    Piotr

Komentarz

Pracuję...